Pokyny školy GMRŠ v období od 1.9.2020

Gymnázium M. R. Štefánika Nové Mesto nad Váhom

Športová 41, 915 24 Nové Mesto nad Váhom, (032/7712442,7713409, 7712247, 7716162

 

 

POKYNY

upravujúce postup, organizáciu a podmienky  výchovy a vzdelávania žiakov v   Gymnáziu  M. R. Štefánika, Športová 41, Nové Mesto nad Váhom v období od 1. septembra 2020  vypracované v súlade s opatreniami ÚVZ SR a manuálu MŠVVaŠ SR  pod názvom Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách, pracoviskách praktického vyučovania, jazykových školách a školských internátoch pre školský rok 2020/2021

 

Úvod

 

 

Tieto pokyny sú vypracované podľa podmienok a možností Gymnázia M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom. Popisujú organizačné kroky a postupy, ktoré je potrebné dodržať v prípade nevyskytnutia sa ochorenia COVID-19 – protiepidemiologické opatrenia a v prípade výskytu ochorenia COVID-19 u zamestnancov alebo žiakov školy – semafor opatrení.

Pokyny rešpektujú opatrenia a rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR (ďalej aj ako „ÚVZ SR“). Predstavujú nadstavbu platných opatrení a budú podliehať pravidelnej aktualizácii. Aktualizácie budú prílohou týchto pokynov.

Každá zúčastnená strana bude informovaná o postupoch, ktoré je potrebné zachovať:

- rodič – formou správy v Edupage triednym učiteľom plus informáciami na web sídle školy,

- pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy – pracovná porada s vytvorením zápisnice,

- žiak – triednym učiteľom v prvý vyučovací deň a priebežne počas obdobia potrebného dodržiavať hygienicko-epidemiologické opatrenia.

 

Budeme rešpektovať a riadiť sa výstražným systémom na troch úrovniach – zelenej, oranžovej a červenej.

Zelená fáza predstavuje stav, kedy škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či zamestnanca.

Oranžová fáza zachytáva situáciu, kedy má škola žiaka alebo zamestnanca podozrivého na ochorenie alebo jedného žiaka pozitívneho.

Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade pozitivity dvoch a viac prípadov u žiakov alebo nepedagogického pracovníka alebo jedného pedagóga.

 

 

ZELENÁ FÁZA

 

Škola

 

Zverejní oznam na vchodových dverách, ktorý hovorí, za akých podmienok nemôže nastúpiť dieťa do školy ( príloha č. 1).

Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností budeme voliť tak, aby boli zaistené hygienicko – epidemiologické opatrenia.

Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci školy v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami a podľa svojho uváženia a možností zabezpečia rozstupy medzi žiakmi a žiakmi a pedagógmi pri výchovno – vzdelávacom procese.

Škola si pre účely izolácie žiaka, u ktorého sa vyskytnú príznaky ochorenia COVID-19, prípadne iného prenosného ochorenia počas vyučovania, vyčlení priestor – miestnosť „učebňa č. 108 na prízemí. Miestnosť bude štandardne slúžiť aj na iné účely, ak je však do nej umiestnený žiak s príznakmi ochorenia COVID-19 alebo iného prenosného ochorenia, následne po opustení miestnosti žiakom je dôkladne vydezinfikovaná (podľa usmernenia Úradu verejného zdravotníctva) a vyvetraná.

 

Zriaďovateľ

 

K začiatku školského roka vydá pokyn riaditeľovi školy na zabezpečenie dôkladného čistenia priestorov školy a dezinfekcie priestorov pred otvorením prevádzky školy kvôli prevencii nákazy COVID-19.

V spolupráci s riaditeľom školy pre všetkých zamestnancov zabezpečí dostatok dezinfekčných prostriedkov pre osobnú hygienu a dezinfekciu, ako aj osobné ochranné prostriedky.

V prípade podozrenia na ochorenie COVID-19 v škole bezodkladne rieši vzniknutú situáciu podľa usmernenia tohto materiálu, časť Oranžová fáza.

 

 

Riaditeľ

 

Upraví prevádzku a vnútorný režim školy na školský rok 2020/2021. Konkrétne budú platiť protiepidemiologické pokyny nariadené RÚVZ a ministerstvom školstva. Priestory a predmety sa budú pravidelne čistiť a dezinfikovať podľa manuálu MŠVVaŠ SR  pod názvom Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách, pracoviskách praktického vyučovania, jazykových školách a školských internátoch pre školský rok 2020/2021. Pri vstupe do školy si každý žiak i zamestnanec vydezinfikuje ruky.  Zákonný zástupca ani iné osoby, ktoré nie sú zamestnané v škole, nevstupujú do budovy školy. V nevyhnutných prípadoch sa tieto osoby ohlásia na informáciách na prízemí budovy školy.

Pri prvom nástupe do práce všetci zamestnanci školy vyplnia Zdravotný dotazník a vyhlásenie zamestnanca pred nástupom do školy a školského zariadenia (príl. č.2). Zamestnanci predkladajú po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni  Zdravotný dotazník pred nástupom do zamestnania (príloha č. 3).

Zabezpečí v súčinnosti so zriaďovateľom plynulú prevádzku školy. Zabezpečí ranný filter posilnením aktuálneho rozvrhu dozorov na chodbe pri vstupe do budovy školy.

V prípade, že u dieťaťa alebo zamestnanca je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, postupuje podľa usmernenia Manuálu MŠVVaŠ SR pod názvom Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách, pracoviskách praktického vyučovania, jazykových školách a školských internátoch pre školský rok 2020/2021 časť Oranžová a Červená fáza.

Výchovno-vzdelávací proces prebieha v nezmenenej forme. Žiaci, ktorí končia vyučovanie,  odchádzajú okamžite z budovy školy dodržiavajúc všetky epidemiologické opatrenia.

 

Zákonný zástupca

 

Predkladá pri prvom nástupe žiaka do školy zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu (príloha č.4) alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie – podpisuje rodič (príloha č. 5).

Zákonný zástupca:

  • Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky školy.
  • Do školy pustí iba zdravého žiaka. Ak sa žiak ráno sťažuje na bolesti hlavy, nádchu, má kašeľ a pod., nesmie prísť do školy!
  • Je zodpovedný za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode do školy a odchode žiaka zo školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
  • Zabezpečí svojmu dieťaťu na deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.
  • V prípade, že je u žiaka podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19 v domácom prostredí, bezodkladne o tejto situácii informuje riaditeľstvo školy.
  • V prípade, že je u žiaka podozrenie alebo potvrdené ochorenie COVID-19 v školskom prostredí, bezodkladne si svoje dieťa príde vyzdvihnúť.
  • Povinnosťou zákonného zástupcu je bezodkladne nahlásiť karanténu, ak bola u žiaka nariadená detským lekárom alebo príslušným RÚVZ. Za týchto podmienok sa žiak nesmie zúčastniť vyučovania v škole.
  • Zákonný zástupca môže odprevadiť svoje dieťa k hlavnému vchodu. Do budovy školy NEVSTUPUJE!
  • V prípade nutnosti vstúpiť do vnútorných priestorov školy (prevzatie chorého dieťaťa, úrazu) má na tvári rúško a ruky si pri vchode vydezinfikuje.
  • Dodržuje upozornenia zverejnené piktogramami na vchodových dverách a v priestoroch školy.

 

Všeobecné základné opatrenia

 

Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín. Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzovanie skupinových aktivít napr. pri službách žiakom a zamestnancom. Odporúča sa minimalizovať pohyb žiakov cez prestávky po chodbách a miešanie žiakov z rôznych tried.

Ruky sú opatrenia eliminujúce prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice. Okrem osobnej hygieny sú ďalšími opatreniami aj čistenie kontaktných povrchov a minimalizácia bodov s frekventovaným dotykom.

Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), nesmie vstúpiť do priestorov školy.

                Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, bezodkladne si nasadí rúško a bude  umiestnený  do samostatnej izolačnej miestnosti. V tejto súvislosti budú kontaktovaní zákonní zástupcovia, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.

Ak sa u zamestnanca školy objavia príznaky nákazy COVID-19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.

V prípade podozrivého žiaka alebo pracovníka sa riadi škola usmerneniami z Oranžovej fázy.

Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v stredných školách, pracoviskách praktického vyučovania, jazykových školách a školských internátoch pre školský rok 2020/2021 – ZELENÁ FÁZA, ORANŽOVÁ FÁZA a ČERVENÁ FÁZA. (Príloha č. 6.)

 

Špeciálne usmernenia pri otvorení školského roku 2020/2021

 

Počas obdobia 2.9. – 14.9.  nad rámec zelenej fázy škola:

-  Neorganizuje hromadné otvorenie školského roku. Triedy majú otvorenie školského roku v kmeňovej učebni (bez zákonného zástupcu).

-  Žiaci majú povinnosť nosiť rúška v priestoroch školy vrátane tried!

-  Pedagogický a nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v priestoroch školy vrátane tried.

-  V uvedenom období nebude v rozvrhu vyčlenená prestávka na obed a žiaci budú chodiť na obed podľa určeného harmonogramu.

-  Telesná a športová výchova sa realizuje jedine v exteriéri. Telesná a športová výchova sa nespája medzi triedami, vyučovanie podľa prílohy č. 7. Žiaci z rôznych tried sa nemiešajú ani na multifunkčnom ihrisku.

-  Etická výchova a Náboženská výchova sa nevyučujú.

-  Telocvičňa a ostatné vnútorné priestory na šport  sa do 20.9. nevyužívajú.

-  Pokiaľ to poveternostné podmienky dovoľujú, výučba v triedach prebieha pri intenzívnom vetraní.

-  Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 2x denne a podľa potreby.

-  Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.

- Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).

-  Vyššie uvedené opatrenia sa podľa epidemiologickej situácie môžu predĺžiť.

 

Termíny:

- od 2.9.2020 prebieha riadne vyučovanie

- od 2.9.2020 do 14.9.2020 sa dodržujú špeciálne usmernenia pri otvorení šk. roku 2020/2021

- od 16.9.2020 platia pravidlá nosenia rúšok podľa jednotlivých fáz

- do 20.9.2020 sa nepoužívajú telocvične a iné vnútorné priestory na šport

 

Tento dokument sa vzťahuje na základné prevádzkové podmienky školy po dobu trvania potreby dodržiavania epidemiologických opatrení a odporúčaní. Upravuje iba tie základné prevádzkové podmienky, ktoré sa líšia (či sú upravené nad rámec) od štandardných podmienok vyplývajúcich z  ďalších predpisov.

 

 

PRÍLOHY:

P1 – Podmienky vstupu do školy - oznam

P2 – Zdravotný dotazník a vyhlásenie zamestnanca pred nástupom do školy a školského zariadenia

P3 – Zdravotný dotazník pre zamestnanca pred nástupom do zamestnania

P4 – Zdravotný dotazník a vyhlásenie zákonného zástupcu žiaka alebo plnoletého žiaka pred nástupom do strednej školy, jazykovej školy alebo školského internátu

P5 – Vyhlásenie zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka o bezinfekčnosti

P6 –  semafor postupu

P7 - Pokyny a úprava rozvrhu hodín od 2.9.2020 z dôvodu COVID-19

 

V Novom Meste nad Váhom, 27.8.2020                                    Mgr. Ján Pavlíček

                                                                                                          riaditeľ školy


Kalendár podujatí

Predchádzajúci mesiac Júl 2024 Nasledujúci mesiac
Po Ut St Št Pi So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31